Film ‘Uit de Schaduw’
Over het theaterproject Stap uit de Schaduw is een film gemaakt. In deze film zien we hoe er uit theaterworkshops voor bewoners in Amsterdam Oost een muziektheatervoorstelling is ontstaan. Die gaat over achterop raken en vastlopen in bureaucratie. We volgen het maakproces van workshop tot de première in het OBA theater in Amsterdam. Een aantal spelers uit het theaterstuk delen openhartig hun persoonlijke ervaringen met bureaucratie, discriminatie, eenzaamheid en armoede.
Uit de Schaduw is een film van Kunstgreep, Dhiney Ramos Productions en Flow Filmes.
Amsterdam, ik zoek een woning!
Onder deze titel zijn we bezig met de voorbereidingen van een documentaire van 30 minuten over de woningnood in Amsterdam. Jonge mensen kunnen niets vinden dat voor hen betaalbaar is en dus gaan er velen de stad uit. Wat betekent dat? Tekort aan docenten, personeel in de zorg enzovoort. Ouderen wonen soms in huizen die niet meer voor hen geschikt zijn, maar waar moeten ze naar toe? Ouders zijn gedwongen hun volwassen kinderen weer in huis te nemen.
We spraken met Piet, een oudere man die klein woont maar toch iemand in huis nam omdat ze anders op straat zou zwerven. We hoorden van buurtteammedewerkers die niets kunnen doen voor ‘economische daklozen’: mensen zonder andere problemen met een baan of bezig aan een studie, maar geen kans op een dak boven hun hoofd.
In onze grondwet staat dat de overheid moet zorgen voor passende huisvesting, hoe kan dit dan? We gaan het met elkaar uitzoeken en maken er mooie en indringende film van.
Wil je meedoen? Stuur een bericht naar 06-85754362
Uit de schaduw, een film over armoede, achterop raken en bureaucratie. Amsterdam 2023.
Synopsis
We zijn in Amsterdam Oost, en zien en horen de verhalen van Maurits, een jonge timmerman, die zijn bedrijf en eigen huis kwijtraakte door ziekte en toen dakloos werd, van Ghalia een Syrische vrouw die fantastisch leek in te burgeren tot het eerste kabinet Rutte daar een stokje voor stak. Van Man Kuen uit Hong Kong, die na een scheiding ontredderd achterbleef en haar eigen weg moest zoeken met twee peuters aan haar rokken. En van Maria die uit Ecuador kwam voor de liefde en na haar scheiding er alleen voor stond.
Alle vier nemen ze een kijkje bij een theaterworkshop. De workshop gaat over in repeteren voor een muziektheatervoorstelling waarin hun verhalen centraal staan. Ze ontmoeten anderen met nog veel meer ervaringen en krijgen er plezier in. De groep werkt hard aan de voorstelling tot het grote moment daar is: de première in het OBA-theater bij het CS. Samen met tien andere spelers, een professionele zanger: Sinan Vural en twee muzikale begeleiders: Kaat Vanhaverbeke op accordeon en Joao Borralho, slagwerk, brengen zij de verhalen uit Amsterdam Oost tot leven.